Prijava


Upute

Prije početka rada s aplikacijom presnimite si font koji će biti korišten za podatke u svjedodžbi te ga instalirajte u operativni sustav (Start->Control Panel/Upravljačka ploča->Fonts te izbornik File/Datoteka->Install New Font). Da bi cijela aplikacija radila, u vašem web pregledniku treba biti omogućen JavaScript. Ako se nakon prijave ne vidi pozadinska slika svjedodžbe, pritisnite tipku za osvježavanje stranice u svom web pregledniku.

Unos podataka
Kod unosa započinjete s matičnim brojem učenika. Podatke o školi nije moguće mijenjati i oni se učitavaju sami. Ako ste kod registracije dali pogrešan naziv škole ili matični broj škole, obratite mi se na . Razred nije potrebno odabirati iz padajuće liste kod unosa već jedino kod pregleda podataka o učenicima. Za kretanje po poljima koristite tipku Tab (nalazi se na tipkovnici obično lijevo od tipke Q). Pri odabiru podataka iz padajuće liste koristite strelice za gore i dolje na tipkovnici. Ako vam vaš preglednik ponudi ispravan sadržaj tekstualnog polja koji želite upisati, pritisnite strelicu prema dolje i Enter. Kombinacija tipki Shift + Tab vratit će vas po jedno polje unazad.
Neka vas ne zabrinjava što ne postoje crtice za spol (npr. preko "ca" u "Učenik-ca" ako je učenik muško) jer će one na svjedodžbi biti ispravno napisane. Kada ste gotovi s unosom, pritisnite tipku "Spremi". Ako ste nešto pogriješili u unosu, kasnije se to lako promijeni tako da učitate iz padajuće liste na vrhu stranice tog učenika, promijenite pogrešni podatak i opet spremite.

Ispis
Prije ispisa potrebno je učitati podatke o učeniku iz padajuće liste na vrhu stranice te kliknuti na gumb "Pripremi za ispis". Nakon preuzimanja dokumenta s poslužitelja, na vašem računalu pojavit će se PDF dokument koji bi trebao biti otvoren u programu Acrobat Reader. Ako to nije slučaj, možda ćete trebati promijeniti opcije u web pregledniku. Prije ispisa potrebno je margine postaviti na nulu (u Adobe Acrobat 7 kod ispisa treba postaviti opciju Page Scaling na "None"). U pisač stavite svjedodžbu i pritisnite "Print".
Svjedodžbe možete ispisivati jednu po jednu (bolje) ili ih najprije sve presnimiti na lokalni disk pa zatim redom ispisivati. Tipka "Obriši/Dodaj novo" na vrhu stranice briše podatke iz formulara bez spremanja. Nakon završenog rada u web aplikaciji pritisnite tipku "Odjavi me".

Promjene postavki, izvoz podataka i premještanje učenika
Klikom na gumb "Postavke" koji se nalazi na obrascu (nakon prijave) odlazimo na stranice gdje se nudi sljedeće: možete birati između dva fonta za zaglavlje svjedodžbe te između dvije boje za ispis cijele svjedodžbe. Moguće je i odrediti broj decimala za uspjeh učenika, broj znamenaka za godinu rođenja (novi obrazac svjedododžbe treba 4 znamenke) te popuniti polja koja se ponavljaju za svakog učenika. Osim toga, za svako polje na svjedodžbi možete promijeniti koordinate ispisa što omogućuje vrlo precizan ispis prilagođen vašem pisaču.
Podatke o učenicima moguće je izvesti u Excel i tako sačuvati na svom računalu. Učenike možete premjestiti u idući razred jednim klikom miša.

Kod izvoza podataka pojavljuje se problem s prikazom nekih hrvatskih slova (đ,š i ž). Opisat ću jedan od načina kako to ispraviti:
1. Kada pritisnete tipku "Izvezi podatke" datoteku nemojte otvorati već ju spremite.
2. Pokrenite Excel te otvorite tu datoteku - Datoteka->Otvori (Napomena: dvostruki klik na datoteku otvorit će je u Excelu, ali neće biti dobro prikazana sva slova.)
3. Pokreće se čarobnjak za uvoz teksta. U prvom koraku kod opcije "Porijeklo datoteke" odaberite "28592 : Central European (ISO)" te kliknite "Završi". (U 2. i 3. koraku ne treba ništa mijenjati.)

Napomene: Iako je aplikacija testirana i radi u sva tri danas najpopularnija web preglednika (Internet Explorer 6.0, Mozilla Firefox 1.5 i Opera 9.0), preporučam upotrebu Firefoxa. Kako bi Internet Explorer pravilno osvježavao stranicu potrebno je u postavkama (Tools->Internet Options->General->Settings) kod opcije Check for newer versions of stored pages uključiti najgornju opciju - Every visit to the page. Umjesto Acrobat Readera možete koristiti i druge programe, npr. Foxit PDF Reader.

Ne zaboravite ispuniti dva polja pri dnu - imena razrednika i ravnatelja. To će biti ispisano sitnim slovima ispod crte, a iznad toga dolazi potpis. Ispis radi i bez ta dva podatka, ali možda je ovako ljepše.

Zadnja promjena: 6.7.2008.