Popularna mišljenja i pogrešna shvaćanja

"SP je gubitak vremena zato što nikada neće biti napravljen stroj koji može prevesti Shakespearea."

Kritika da SP ne može, i nikad neće, proizvesti prijevode velikih literarnih djela kvalitetno, je vjerojatno točna, ali sasvim neprimjerena. Ona svakako ne pokazuje da je SP nemoguće. Prvo, prevođenje velikih literarnih djela zahtijeva specijalnu literarnu vještinu - ono nije nešto što prosječni profesionalni prevoditelj obično pokušava. Drugo, prevođenje literature je mali dio ukupnog prevođenja koje je potrebno, zato prihvaćanje kritike ne znači da je SP beskorisno. Kritika da sustavi za SP ne mogu prevesti Shakespearea nalik je kritici da industrijski roboti ne mogu plesati Labuđe jezero.

"Općenito, kvaliteta prijevoda koju dobijemo od sustava za SP je vrlo niska. To ga čini beskorisnim u praksi."

SP uopće nije beskoristan, postoji nekoliko sustava za SP u svakodnevnoj upotrebi u svijetu. Primjeri uključuju METEO (svakodnevno ga koristi od 1977. Kanadski meteorološki centar u Dorvalu, Montreal), SYSTRAN, LOGOS, ALPS, ENGSPAN (i SPANAM), METAL, GLOBALINK. Istina je da relativno mali broj organizacija koristi SP svakodnevno, ali one koje koriste imaju od njega značajnu korist. Na primjer 1990. godine METEO je prevodio oko 45 000 riječi izvješća o vremenu svaki dan, s engleskog na francuski za novine, radio i televiziju. Ne treba svaki prijevod biti savršen. Zamislite da imate ispred sebe novine na kineskom, za koje mislite da sadrže krucijalnu informaciju za vas ili za vašu tvrtku. Čak i grubi prijevod će vam pomoći. Barem ćete moći otkriti da li će neki dio (i koji) trebati kvalitetno prevesti. Osim toga ni čovjek-prevoditelj obično ne proizvodi odmah savršen prijevod. Obično se podijeli posao prevođenja na dvije faze. U prvoj fazi proizvodi se prijevod u kojem su riječi "nabacane", a zatim se to revidira - to vrši ili isti prevoditelj ili, u nekim velikim organizacijama, drugi prevoditelj. Revizija može ponekad značiti samo provjeru, a ponekad i radikalne izmjene teksta. Cilj SP-a je automatizirati prvu fazu.

"SP ugrožava posao prevoditelja."

Kvaliteta prijevoda koji je trenutno moguć sa SP-om je jedan od razloga zašto je krivo misliti o SP-u kao o dehumanizirajućim sustavima koji će eliminirati ljudske prevoditelje, ili ih dovesti u podređen položaj. Automatsko prevođenje dopustit će ljudima da povećaju kvalitetu i poboljšaju stil prijevoda, i da prevode važnije i zanimljivije dokumente - kritike i sl. radije nego npr. vremenska izvješća.

"Japanci su razvili sustav pomoću kojega možete razgovarati putem telefona. On prevodi ono što kažete na japanski, a ono što sugovornik kaže, prevodi na engleski."

Tvrdnja da Japanci imaju sustav za prevođenje "s govora na govor", kakav je ovdje opisan, je čista znanstvena fantastika. Istina je da je prevođenje "s govora na govor" tema sadašnjih istraživanja, i da postoje laboratorijski prototipi koji barataju vrlo ograničenim opsegom pitanja. Ovo istraživanje je uglavnom usmjereno na pitanje kako različite tehnologije uključene u govor i procesiranje jezika mogu biti integrirane; i ograničeno je na vrlo uske domene (npr.rezerviranje sobe u hotelu). Proći će još nekoliko godina prije nego što čak i ovakva vrsta sustava bude u bilo kakvoj stvarnoj upotrebi. To je djelomično tako zbog ograničenja govornih sustava, koji su danas dobri za prepoznavanje izoliranih riječi, koje je izgovorio određeni pojedinac (za kojeg je sustav posebno treniran), u tihim uvjetima, ali koji ne idu dalje od toga.

"Sustavi za SP su strojevi, i kupovanje sustava za SP trebalo bi nalikovati kupovanju automobila."

Postoje u biti dva dijela ovog pogrešnog shvaćanja. Prvi je povezan s izjavom da su sustavi za SP strojevi. Oni su strojevi u tom smislu koliko su tekst procesori strojevi. Bolje je razmišljati o sustavima za SP kao o programima koji se pokreću na računalima (koji su stvarno strojevi). Tako, ako netko govori o kupovanju, modificiranju ili popravljanju sustava za SP, on govori o kupovanju, modificiranju ili popravljanju određenog softvera. To nije uvijek bilo tako - prvi sustavi za SP uistinu su bili strojevi, ali oni su sad stvar prošlosti. Drugi dio pogrešnog shvaćanja je ideja da bi netko mogao uzeti sustav za SP i "odvesti ga", kao auto. To nije moguće, i bolja je analogija s kupovanjem kuće - kad je netko kupi može odmah početi u njoj živjeti, ali je potreban određen rad da se kuća preuredi po osobnom ukusu. U slučaju sustava za SP to bi uključilo dodatke rječnicima kako bi sustav bio kompetentan za prevođenje određenog područja jezika.

Strojno prevođenje započeto je s nadom i očekivanjem da većinu posla prevođenja može obaviti sustav koji sadrži sve informacije koje nalazimo u standardnim dvojezičnim rječnicima. Riječi izvornog jezika (početni jezik, onaj s kojega prevodimo na neki drugi jezik) bile bi zamijenjene ekvivalentima ciljnog jezika (jezik na koji prevodimo, odredišni jezik), kao što je određeno u ugrađenom rječniku, a gdje je potrebno, poredak riječi u početnom jeziku bio bi organiziran po posebnim pravilima karakterističnim za ciljni jezik. U biti, ispravan prijevod pogodan za trenutnu upotrebu bio bi postignut na dva jednostavna koraka. Ovo odgovora mišljenju da prijevod nije ništa više od zamjene riječi (određenih rječnikom) i promjena njihovog poretka (određena pravilima za poredak riječi). Razum i iskustvo pokazuju da dobar strojni prijevod ne može biti postignut tako jednostavno. Kao što svi prevoditelji znaju, prijevod "riječ po riječ" ne proizvodi zadovoljavajući tekst na ciljnom jeziku, čak niti kada su neka lokalna pravila promjene poretka riječi uključena u sustav. Prijevod teksta ne zahtijeva samo dobro poznavanje rječnika i početnog i ciljnog jezika, nego i njihovu gramatiku (sustav pravila koji specificira koje rečenice su dobro formirane u pojedinom jeziku, a koje nisu). On dodatno zahtijeva neko znanje o stvarnom svijetu - poznavanje prirode stvari u svijetu i kako stvari funkcioniraju zajedno - i tehničko znanje o temi koja se prevodi. Istraživači svakako vjeruju da puno toga može biti učinjeno da bi se zadovoljili ti zahtjevi, ali stvaranje sustava koji to stvarno rade nije nimalo lako.